آفتابنیوز : سرویس بین الملل- "ملک سلمان" پادشاه عربستان سعودی به تازگی میزبان چندین نشست با محوریت تشکیل ائتلاف عربی علیه ایران بوده است. در این میان رسانههای مختلف خبری بین المللی تحلیلهای متفاوتی از نتایج این نشست ارائه دادهاند.
به گزارش آفتابنیوز؛ شبکه خبری "سی ان ان" این نشستها را برای ریاض نسبتا موفقیتآمیز قلمداد کرده است و مینویسد: "اگرچه بسیاری از تحلیلگران باور دارند که عربستان نامحتمل است که بتواند تمام دولتهای عربی را علیه ایران با موضعی واحد متحد کند با این حال، نشست اخیر دستاوردی بود که میتواند تبدیل به یک تهدید شود چرا که جاده درگیری منطقهای را هموار خواهد کرد. پادشاه مسن عربستان سعودی ادعا کرد که ایران عامل بیثباتی در خاورمیانه است. او از جامعه جهانی خواستار مقابله با ایران شد. شش عضو شورای همکاری خلیج فارس و 21 عضو اتحادیه عرب از ایران در بیانیه مشترکی خواستند تا به مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه پایان دهد و به زعم آنان امنیت دریایی در خلیج فارس را تهدید نکند. از سوی دیگر، ایران این اتهامات را بیاساس خواند و اظهار داشت که عربستان دستور کار اسرائیل و امریکا را اجرا میکند.
ملک سلمان رهبری دولتی پترو دلار را در اختیار دارد و اهرم فشارش بر سایر کشورها نفت است. واقعیت اما آن است که منطقه در اختلافات عدیدهای به سر میبرد و دستکم تاکنون عربستان نتوانسته شکاف موجود با قطر را پر کند؛ کشور همسایهای که دو سال است تحت تحریمهای اقتصادی عربستان قرار گرفته است. مقام های قطری حاضر به روبوسی عادی هم با پادشاه عربستان نشدهاند. نماینده قطر ارتباط چشمی زیادی با نمایندگان شورای همکاری خلیج فارس برقرار نکرد با این حال، آن کشور حمایت ضمنی خود را از ریاض اعلام کرد و نماینده آن کشور گفت که حول محور مسائل عربی و اسلامی و ثبات و امنیت مشترک قطر حاضر به همکاری است. این نشانهای از امکان بازسازی روابط است.
این شبکه خبری در ادامه اشاره میکند که پس از قتل "جمال خاشقجی" روزنامه نگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول ریاض درصدد بهبود وجهه بین المللی خود بوده و نشست اخیر در مکه نیز در راستا برگزار شده است.
"سی ان ان" اشاره می کند که نمایش دادن بقایای موشکهایی که اهداف ریاض را هدف قرار دادهاند؛ آن هم در فرودگاه جده به رهبران کشورهای عربی از سوی عربستان که مدعی است ایران آن موشکها را در اختیار انصارالله یمن قرار داده، دیپلماسی "زیرکانه"ای از سوی عربستان برای معطوف کردن توجهات به سوی ایران و علیه دولت ایران بوده است.
این شبکه خبری می نویسد: "پیام ساده بود: عربستان در خط مقدم جبهه نبرد با ایران قرار ارد. فروش این ایده آسان بود. آن فرودگاه که سالانه میلیونها زائر مسلمان از آن عبور میکنند، خود هدف موشک های انصارالله یمن قرار گرفته بود".
این شبکه خبری در پایان می نویسد: "مذاکرات یک گزینه است اما سعودیها و دوستانشان نشان دادند که دیگر نمیتوانند فعالیت گروههای مرتبط با ایران را در کشورهای همسایه تحمل کنند".
عربستان سعودی نتوانسته چندان اتحادی علیه ایران ایجاد کند
روزنامه "لس آنجلس تایمز" اما در گزارشی مینویسد عربستان نتوانسته چندان اتحادی علیه ایران ایجاد کند. این روزنامه امریکایی مینویسد: "نشستهایی در مکه با حضور سازمان همکاری اسلامی متشکل از 57 کشور، اتحادیه عرب با 22 عضو و شورای همکاری خلیج فارس با شش عضو برگزار شدند. این نشستها پس از حملات اخیر به زیرساختهای نفتی و تانکرهای وابسته به عربستان و امارات برگزار شدهاند. این نشستها در شرایطی برگزار میشوند که ترامپ ایران را تحت فشار تحریم اقتصادی قرار داده و نیروهای نظامی را به منطقه اعزام کرده تا فشار بر ایران را افزایش دهد. در ابتدا اعلام شده بود که دستور کار نشستها مناقشه فلسطین و اسرائیل و تنش در شمال غربی سوریه بوده است. با این حال، همانند نشستهای پیشین شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب، تمرکز اصلی بر روی ایران بود. اکرچه بسیاری از رهبران عربی که اکثر آنان خریدار گفتههای عربستان هستند با اظهارات ملک سلمان همراه شدند اما کشورهایی بودند که تمایل کمتری به همراهی داشتند. عراق که در میانه منازعه میان ایران و امریکا قرار گرفته است حاضر به امضای بیانیه پایانی نشست نشد. "برهم صالح" رییسجمهوری عراق گفت که نباید امنیت ایران تهدید شود. از دیگر خطوط گسست میتوان به موضع متفاوت قطر اشاره کرد که از سال 2017 میلادی تحت فشار از سوی کشورهای حوزه خلیج فارس بوده است. در همین حال، کشورهای دیگر از جمله عمان و ترکیه نیز روابط را با تهران را حفظ کردهاند. علاوه بر آن، ترکیه جنگ در سایهای را علیه عربستان و امارات در سودان و لیبی دنبال میکند. در نتیجه، امکان اجماع همگانی میان کشورهای عربی و اسلامی علیه ایران میسر نیست".